top of page

Tiedote 7.12.2022 – Päättyykö Porvoon ainutlaatuisen Wileniuksen telakan tarina?

Porvoon kaupungin järjestämä tarjouskilpailu uudesta vierasvenesatamasta ja Wileniuksen telakasta sai kaksi tarjousta. Telakan toimintaa pyörittävän Wilenius båtvarv ry:n tarjous koskee Wileniuksen telakan tonttia ja esittää perinnetelakan toiminnan jatkamista ja alueen kehittämistä. Toinen, porvoolaisen ravintoloitsijaryhmän jättämä tarjous koskee vierasvenesataman ohella myös Wileniuksen tonttia ja esittää telakkatoimintojen ja puuvene-toiminnan päättämistä alueella.Havainnekuva Wilenius båtvarvin ehdostuksesta. Uudisrakennukseen sijoittuu muun muassa puuveneveistämö, tapahtumatoiminnan tiloja, venealan yrityksiä ja venetaksiterminaali. (Kuva Arkab Oy)
Wileniuksen telakka edustaa elävää kulttuuriperintöä

Porvoon museon johtaja Johanna Lehto-Vahtera ja rakennustutkija Kirsi Toivonen kertovat lausunnossaan laivanrakennuksella ja veneenveistämisellä olevan pitkä perinne Porvoossa, ulottuen keskiajalle asti.


– Laajaa puisten purjealusten rakentamista harjoitettiin Porvoossa vielä sotakorvausvuosina. Telakka- ja laivanrakennusperinnettä Porvoossa on jatkanut nykypäivään enää Wileniuksen telakka, jonka perusti Ludwig Wilenius vuonna 1932 Porvoonjoen länsirannalla sijainneisiin rakennuksiin.


Museoviraston mukaan Wileniuksen telakan luonne ja toiminta on säilytettävä:


– Telakan toiminta turvaa osaltaan jokiympäristön ominaispiirteet ja kulttuuriympäristön omaleimaisuuden. Mahdollisuus puurakenteisten purje- ja muiden huvi- tai kilpaveneiden esittelemiseen, säilyttämiseen ja korjaamiseen telakalla on merkityksellistä koko maan veneilyhistorian ja -kulttuurin vaalimiselle, toteavat Museoviraston erikoistutkija Hannu Matikka ja yli-intendentti Sirkkaliisa Jetsonen lausunnossaan.


Wilenius båtvarv ry:n puheenjohtaja Marikki Hakolan mukaan Wileniuksen telakka edustaa kansainvälisestikin ainutlaatuista elävää kulttuuriperintöä:


– Jos Wileniuksen toiminta nyt tuhotaan, sitä ei voida koskaan palauttaa. Vaikka suojeltujen venehallien seinät olisivat vielä pystyssä, ainutlaatuinen puuvenekokoelma lähtee Porvoosta ja hajautuu muihin Itämeren satamiin. Porvoo menettäisi upean aarteensa, jonka kaltaista ei rahalla saa.


Telakalla viime syyskuussa järjestetty Porvoon puuvenepäivä voitti Suomen Purjehdus ja Veneily -lajiliiton maanlaajuisessa yleisöäänestyksessä Vuoden veneilytapahtuma 2022 palkinnon. Yhdistyksen tarjouksen mukaan Wilenius båtvarvin toiminta sisältää kulttuuriperinnön vaalimisen, klassikkoveneiden entisöinnin ja rakentamisen, veneilyalan verkostojen luomisen, monipuolisen, suurelle yleisölle suunnatun tapahtumatoiminnan sekä kaikkia veneilijöitä palvelevia toimintoja.


Vuoden veneilytapahtumaksi äänestetty Porvoon puuvenepäivä 2022 kokosi Wileniuksen telakalle 1200 puuveneistä ja telakasta kiinnostunutta kaupunkilaista ja matkailijaa. (Kuva Juho Peltonen)Viranhaltijat esittävät Wileniuksen telakan lopettamista

7.12. julkaistusta kaupunkikehityslautakunnan esityslistasta ilmenee viranhaltijoiden esitys lopettaa Wileniuksen telakan toiminta. Telakan 90 vuotta jatkunut toiminta päättyy, jos vierasvenesataman toiminnot laajenevat Wileniuksen tontille.

– Porvoon kaupungin viranhaltijat eivät valitettavasti ole kyenneet näkemään elävän porvoolaisen kulttuuriperinnön arvoa ja potentiaalia. Merellinen Porvoo menettäisi kulttuurihistoriallisesti uniikin kohteen, harmittelee puheenjohtaja Marikki Hakola.

Päätös tehdään vielä ennen joulua – ratkaisu on löydettävissä

Hakolan mukaan olisi kuitenkin löydettävissä ratkaisu, jolla molemmat hankkeet saadaan toteutumaan:

–Kaupunki voi kehittää vierasvenesataman kaavaa lisäten sen toimintoja ja rakennusoikeutta, Länsirannallahan tilaa riittää. Näin Wileniuksen telakka ja uusi vierasvenesatama saataisiin kummatkin sijoittumaan Länsirannalle vierekkäin omille tonteilleen, kertoo Hakola ja jatkaa:

–Kokonaisuudesta tulisi todella hieno ja vetovoimainen sen tarjotessa kaupunkilaisille, veneilijöille ja muille matkailijoille sekä moderneja veneilypalveluja että kiehtovan ja ainutlaatuisen merellisen vierailukohteen.

Kaupunkikehityslautakunta päättää tarjouskilpailun tuloksesta kokouksessaan 13.12. Wilenius båtvarv luottaa Porvoon päättäjiin:

–Uskomme, että kaupunkikehityslautakunta ymmärtää Wileniuksen telakan kulttuurihistoriallisen merkityksen ja toimintamme arvon, eikä päätä Wileniuksen telakkaa lopetettavaksi, sanoo Hakola. Telakan kehityshankkeeseen voi tutustua täällä

Comments


bottom of page